POPIA PISANG KASTARD
BAHAN BAHAN
- 4 BIJI PISANG BERANGAN
- 4 KEPING KULIT POPIA
- 125 GRAM KACANG TANAH - dikisar
- 2 BIJI KUNING TELUR
- 45 GRAM GULA
- 250 ML SUSU SEGAR
- 1/ 2 SUDU TEH ESSEN VANNILLA
- Bagi menyediakan sos, pukul kuning telur kemudian campurkan dengan gula pasir, susu segar dan essen vanilla gaul hingga rata dan sebati
- Masak dan kacau dengan api yang perlahan sehingga menjadi pekat, Ketepikan
- Bagi menyediakan popia pula, kupas pisang dan balutkan dengan kulit popia yang telah di taburkan dengan kacang terlebih dahulu
- Kemudian sapukan dengan kuning telur supaya tidak terbuka
- setelah siap balut kesemua pisang, gorengkan sehingga menjadi kuning keemasan dengan api yang sederhana besar..
- Setelah masak sejukkan dan hidang bersama sos kastard
Tiada ulasan:
Catat Ulasan